Review: Brieven aan mijn dochter - Marieke van Meijeren

Korte verhalen over bewust moederschap. Marieke omschrijft haar boek als een roman met korte verhalen. Verhalen met een boodschap voor bewust moederschap, geschreven op een poëtische wijze. Mooie woorden om haar geheel eigen kijk op het moederschap en opvoeden weer te geven. Deze roman is voor iedere moeder het lezen waard. 

Krachtige boodschap

Brieven aan mijn dochter heeft een krachtige boodschap. Het geeft een geheel eigen opvoedmethode weer, die vele moeders onder de knie zouden willen krijgen. Geschreven met bewuste aandacht voor haar dochter en de omgeving waarin zij opgroeit: de berg. Een berg die symbolisch staat voor de kracht en steun die jij als moeder aan je kindje kan geven. De letterlijke rots in de branding die jij kunt zijn, maar welke rol we vaak nog vergeten in te nemen. Marieke laat iedere keer weer zien hoe je vanuit de verbinding met je kindje, je kindje zelfvertrouwen kunt geven om te luisteren naar het eigen lichaam en de innerlijke stem. Zodat ze keuzes kan maken waar zij zelf volledig achter kan staan. 

Innerlijke stem

Ook alle moeders hebben deze innerlijke stem, het moedergevoel. Het opvoeden van je kindje wordt zoveel makkelijker als je deze durft te volgen. Marieke laat zien hoe je bij deze innerlijke stem komt, door hier bewust bij stil te staan, bewust de tijd voor neemt om te voelen wat je lichaam je wil vertellen. 

In onze drukke prestatiemaatschappij, wordt deze stap nog veel te vaak vergeten. We zijn verleerd om echt naar ons innerlijk kompas te luisteren. Deels door de opvoeding, deels door de maatschappij. Hoe vaak kreeg jij immers een snoepje als je stopte met huilen? Of hoe vaak werd jij naar je kamer gestuurd, als je in opstand kwam tegen een beslissing van je ouders? En hoe vaak is de deadline op je werk belangrijker dan het moederschap? Niet dat wij moeders onze kinderen een vrijbrief moeten geven om maar te doen wat ze willen. Of dat wij onze kinderen onze agenda over moeten laten nemen. Zeker niet! Wij moeten alleen beter gaan luisteren naar wat onze kinderen ons echt willen vertellen. Opstandig gedrag, verdriet, er zit altijd een goede reden achter. Het is een teken dat je kind je iets wil vertellen, iets wat ze misschien zelf nog niet onder woorden kunnen brengen. Tegen dit gevoel van je kindje ingaan, betekent dat je kindje steeds minder vertrouwen in de innerlijke stem en in zichzelf krijgt. Erkenning van het gevoel en dit de ruimte geven, is al een eerste goede stap. 

Leren door visualiseren

Marieke daagt je uit om na ieder hoofdstuk even je ogen te sluiten en je aandacht naar het verhaal te laten gaan. Herken jij de situatie in het verhaal? Grote kans van wel! Hoe zou het voelen om het op de beschreven manier aan te pakken?

Voor mij zit het boek vol herkenbare verhalen. Ik ben al jaren bewust bezig met de opvoeding van mijn jongens, toch heb ik ook nu weer nieuwe tips gekregen. Her en der gaat Marieke wel erg ver in de erkenning van de gevoelens van haar dochter en de ruimte die haar dochter krijgt om deze te uiten. Geef ik bij mijn kinderen te veel mee hierin, dan lopen ze over me heen en krijg ik zelf helemaal niets meer gedaan. Ik denk dat je hier samen met je kinderen een weg in moet vinden. Visualiseren van de verhalen, met daarin je eigen kinderen is een krachtig hulpmiddel hiervoor. 

Marieke heeft een wonderschoon boek geschreven, dat heel makkelijk leest. Ideaal voor moeders die niet veel tijd hebben en iedere avond een stukje willen lezen. Een mooi momentje voor jezelf, om tot rust te komen en je voor te bereiden op de nieuwe dag. 

Aanrader voor nieuwe moeders

Brieven aan mijn dochter is ook een echte aanrader voor nieuwe moeders, zoekende in hun moederschapstijl. Het geeft een mooi beeld van een ideale stijl waar veel moeders een voorbeeld aan kunnen nemen. 

Vergeet ondertussen niet dat we allemaal mensen zijn en dat het niet perfect of ideaal kan zijn. Sporadisch toont Marieke ook, dat het niet altijd perfect gaat. Ze laat zien dat je dit later nog prima kunt herstellen. Aandacht voor elkaar en uitspreken wat er gebeurd is, zorgt dat je weer samen op hetzelfde level komt. Leerzame momenten voor moeder en kind!

Vorige
Vorige

Balanceren tussen hemelse chocolade en mijn hormoon balans

Volgende
Volgende

Kerst vieren met je baby: dit kun je doen